Actie voor RP17

Actie voor RP17

Goede ogen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig is een verminderde visus meestal te corrigeren met een bril of lenzen. Maar wat als dat niet helpt? En je zicht gaat beetje bij beetje achteruit? Eerst nachtblindheid, slecht zicht bij schemer, maar later ook het zicht overdag. De omgeving wordt onscherp, er vallen stukjes beeld weg en het is zelfs mogelijk dat je in de toekomst niet meer kunt zien. Dat veroorzaakt oogziekte Retinitis Pigmentosa, ook wel RP genoemd.

Maar wat gebeurt er eigenlijk in het oog?
Er ontstaan pigmentophopingen in het netvlies. Bij RP gaan de lichtgevoelige cellen in het netvlies stuk. Dit zijn de staafjes en de kegeltjes. De staafjes bevinden zich in het buitenste deel van het netvlies en de kegeltjes voornamelijk in het centrale deel.

Onderzoek in het Radboud UMC te Nijmegen
Om het onderzoek naar de genfout in chromosoom 17 te ondersteunen, is i.s.m. het Radboud UMC de steunstichting RP17 opgericht. In de laatste jaren is het onderzoek in een stroomversnelling terechtgekomen en is de uitkomst dichterbij dan ooit. Wanneer deze fout gevonden is, kan er gestart worden met het ontwikkelen van een therapie. Giften aan steunstichting RP17 kunnen het onderzoek versnellen en dat kan een groot verschil maken voor patiënten met deze oogziekte.

Actie Juwelier Optiek Verlinden
Van 17 maart tot en met 17 april doneren wij €17,- per verkochte bril. Daarnaast staat er een nog een donatiebox op de balie, voor mensen die nog een kleinigheidje overhebben voor het onderzoek naar RP17.

Wilt u ook geld doneren?
Rekeningnummer: NL53ABNA0536826609
t.n.v.: UMC St Radboud Steunstichting Genetica Nijmegen
! o.v.v.: Kostenplaatsnr. 304308, onderzoek RP17

Alle giften worden anoniem verwerkt.
Zowel eenmalige als periodieke giften zijn fiscaal aftrekbaar.

Actie voor RP17